Natuurlijke stoffen in kleding bieden een duurzaam alternatief in de mode-industrie. Van biologisch katoen tot hennep en Tencel Lyocell, duurzame stoffen hebben de aandacht getrokken van bewuste consumenten en producenten die streven naar een positieve impact op het milieu en de maatschappij.
Ontdek welke kledingmaterialen als duurzaam worden beschouwd en waarom, het verschil tussen natuurlijke en synthetische stoffen, welke voordelen duurzame stoffen hebben en de nadelen die ook hieraan hangen. Daarnaast geven we praktische tips over hoe je kleding van natuurlijke stoffen het beste kunt wassen en verzorgen om hun levensduur te verlengen.
Welke kledingstoffen zijn duurzaam?
Voorbeelden van duurzame dierlijke stoffen zijn biologisch katoen, hennep, linnen en Tencel Lyocell, terwijl duurzame plantaardige stoffen omvatten wol van ethisch verantwoorde bronnen, zijde en kasjmier van duurzame productieprocessen. Deze materialen op natuurlijke basis worden op een milieuvriendelijke en ethische manier geproduceerd, waardoor ze een duurzamer alternatief vormen voor conventionele synthetische vezels. Een natuurlijke vezel kan zowel dierlijk als plantaardig zijn.
Dierlijke vezels
Dierlijke vezels in kleding zijn natuurlijke materialen afkomstig van dieren. Een dierlijke vezel wordt verkregen uit de vacht, huid of cocons van verschillende dieren en worden vervolgens verwerkt tot garen om kleding van te maken. Ze zijn gewaardeerd vanwege hun comfort, warmte, zachtheid en luxe uitstraling.
Voorbeelden van dierlijke vezels zijn:
- Wol: Wol wordt verkregen van schapen en soms ook van andere dieren zoals, alpaca's (wol), geiten (kasjmier en mohair), konijnen (angora) en kamelen (kamelenhaar). Het is een veerkrachtige en warme vezel die veel wordt gebruikt in truien, sjaals, en jassen.
- Zijde: Zijde wordt gewonnen uit de cocons van zijderupsen. Het is een fijne, lichte en glanzende vezel die wordt gebruikt in elegante kledingstukken zoals blouses, jurken en sjaals.
- Leer: Leer is afkomstig van de huid van verschillende dieren, zoals runderen, schapen, en geiten. Het wordt gebruikt voor het maken van jassen, schoenen, tassen en accessoires.
Plantaardige vezels
Plantaardige vezels in kleding zijn natuurlijke materialen afkomstig van verschillende delen van planten, zoals zaden, stengels, bladeren of vruchten. Deze vezels worden gebruikt om garen te maken voor het produceren van kledingstukken. Plantaardige vezels staan bekend om hun ademend vermogen, comfort en biologische afbreekbaarheid.
Voorbeelden van plantaardige vezels zijn:
- Katoen: Katoenvezels komen uit het zaadpluis van de katoenplant. Het is een van de meest gebruikte vezels in de kledingindustrie vanwege zijn zachte en ademende eigenschappen.
- Hennep: Hennepvezels worden gewonnen uit de stengels van de hennepplant. Het is een sterke en duurzame natuurlijke vezel die steeds populairder wordt vanwege zijn milieuvriendelijke teelt zonder pesticiden of andere chemische bestrijdingsmiddelen. Let wel op: soms worden er toch chemicaliën gebruikt om de hennep sneller te laten groeien.
- Linnen: Biologisch linnen wordt geproduceerd uit de stengels van de vlasplant. Het is een lichte en luchtige vezel die bekend staat om zijn koelte en comfort.
- Tencel Lyocell: Tencel Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp, meestal afkomstig van eucalyptus- of beukenbomen. Het productieproces is milieuvriendelijk en vereist minder water en energie. Daartegenover heb je de milieubelastende variant, namelijk het Tencel Lyocell dat is bewerkt met een chemische behandeling die het natuurlijk materiaal bewerken.
Wat is het verschil tussen natuurlijke stoffen en synthetische stoffen?
Het verschil tussen natuurlijke stoffen en synthetische stoffen is dat natuurlijke stoffen afkomstig zijn van plantaardige, dierlijke of minerale bronnen, terwijl synthetische stoffen kunstmatig worden geproduceerd uit chemische verbindingen.
Natuurlijke stoffen omvatten materialen, zoals katoen, wol, zijde en hennep. Voorbeelden van synthetische stoffen zijn polyester, nylon, elastaan en acryl. Semi-synthetische stoffen zijn een tussenvorm, waarbij natuurlijke materialen zoals cellulose afkomstig uit planten worden bewerkt om bruikbare vezels te maken, zoals viscose en Tencel Lyocell.
Wat zijn de voordelen van natuurlijke materialen?
Duurzame stoffen hebben veel voordelen voor mens en milieu, zoals:
- Milieuvriendelijk: Duurzame stoffen worden vaak geproduceerd met aanzienlijk minder water- en energieverbruik, verminderd gebruik van schadelijke chemicaliën en een lagere koolstofvoetafdruk, waardoor de negatieve impact op het milieu wordt verminderd.
- Biologisch afbreekbaar: Veel duurzame stoffen, zoals biologisch katoen, hennep en Tencel Lyocell, zijn biologisch afbreekbaar en kunnen na hun levensduur op een milieuvriendelijke manier worden afgebroken, wat bijdraagt aan het verminderen van textielafval.
- Verminderde giftige stoffen: Duurzame stoffen vermijden vaak het gebruik van schadelijke chemicaliën, waardoor het risico op toxische stoffen in het milieu en op de huid wordt verminderd, wat beter is voor zowel de producenten als de consumenten.
- Sociale verantwoordelijkheid: Bij de productie van duurzame stoffen worden ethische arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen gegarandeerd, waardoor de arbeiders in de textielindustrie worden beschermd en gesteund.
- Langere levensduur: Duurzame stoffen zijn vaak van hogere kwaliteit, waardoor kledingstukken langer meegaan, minder snel slijten en minder vaak vervangen hoeven te worden, wat resulteert in minder textielafval en een duurzamere garderobe.
Wat zijn de nadelen van natuurlijke materialen?
Natuurlijke of duurzame stoffen hebben enkele nadelen, zoals dat ze vaak duurder zijn dan synthetische stoffen of een beperktere kleur- en ontwerpmogelijkheden bieden. Daarnaast is leer een natuurlijke stof waar dieren voor sterven, hierbij is duurzaamheid discutabel. Enkele nadelen op een rijtje:
- Krimp en kreukels: Sommige natuurlijke vezels, zoals katoen en linnen, hebben de neiging om te krimpen en kreukelen na het wassen, wat extra zorg en strijken vereist om het kledingstuk in goede staat te houden.
- Minder elastisch: In vergelijking met synthetische stoffen hebben natuurlijke vezels over het algemeen minder elasticiteit, wat kan leiden tot minder stretch in kledingstukken en een minder nauwsluitende pasvorm.
- Gevoelig voor schimmel en insecten: Sommige natuurlijke vezels, zoals wol, kunnen gevoelig zijn voor schimmel en aantasting door insecten, wat extra zorg en opslagvereisten met zich meebrengt om ze in goede conditie te houden.
Wat is de duurzaamste stof voor kleding?
Biologische en gecertificeerde duurzame materialen, zoals biologisch katoen, hennep, Tencel Lyocell en gerecycled polyester worden beschouwd als milieuvriendelijke keuzes. Biologisch katoen vereist minder water en geen schadelijke chemicaliën, terwijl hennep een zeer duurzaam gewas is. Tencel stoffen worden geproduceerd met een gesloten kringloopsysteem en gerecycled polyester helpt bij het verminderen van plasticafval.
Als deze materialen of gerecycled polyester niet jouw voorkeur hebben, overweeg dan kledingstukken van tweedehands kleding, upcycling of het kiezen van kledingstukken met een lange levensduur om je ecologische impact te verminderen. Het is essentieel om bewust te kiezen en een balans te vinden tussen duurzaamheid, comfort en persoonlijke voorkeur.
Welke natuurlijke kledingstoffen zijn niet duurzaam?
Er zijn een paar natuurlijke stoffen die niet heel duurzaam zijn:
- Bamboe: Hoewel bamboevezels van nature snel groeien en weinig pesticiden nodig hebben, is de verwerking tot stof vaak zeer chemisch intensief met schadelijke chemicaliën, waardoor het duurzaamheidsvoordeel grotendeels teniet wordt gedaan.
- Conventioneel katoen: Gewoon katoen is een van de meest gebruikte natuurlijke vezels, maar het heeft een hoge milieu-impact vanwege het intensieve water- en pesticidengebruik tijdens de teelt.
- Zijde: Hoewel zijde een luxe en biologisch afbreekbare vezel is, vereist het productieproces veel energie en water. Daarbij kan het oogsten van zijde schadelijk zijn voor zijderupsen.
Hoe was je kleding van natuurlijke stoffen?
Om kleding van natuurlijke stoffen te wassen, is het belangrijk om doorgaans een lage temperatuur te gebruiken en sommige materialen mogen nooit in de droger.
Raadpleeg altijd het waslabel voor specifieke instructies, omdat sommige natuurlijke materialen, zoals zijde en wol, extra voorzichtigheid vereisen.
Tips voor het wassen van natuurlijke kleding:
- Gebruik een mild wasmiddel om de vezels te beschermen.
- Was donkere kleuren apart om kleurvervaging te voorkomen.
- Gebruik een waszak of keer delicate kleding binnenstebuiten om slijtage te minimaliseren.
- Vermijd bleekmiddel, vooral bij gekleurde stoffen.
- Laat kleding natuurlijk drogen om krimp en vervorming te voorkomen.
- Strijk op de juiste temperatuur en met een doek tussen het strijkijzer en de stof om beschadiging te voorkomen.